Polityka prywatności

Niniejsza Polityka prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych pozyskanych od Państwa przez sklep internetowy RAFA, prowadzony pod www.skleprafa.com.pl przez RAFA Jolanta Wójcik z siedzibą w Krakowie.
Sklep internetowy dokłada wszelkich starań w celu zapewnienia poszanowania Państwa prywatności i ochrony udzielonych informacji osobowych podczas korzystania z Witryny i dokonywania zakupów w ramach sklepu oraz w tym celu podejmuje wszelkie niezbędne działania.


Jakie dane zbiera sklep internetowy w sposób automatyczny podczas korzystania z Witryny?


Sklep internetowy nie zbiera w sposób automatyczny żadnych danych, z wyjątkiem danych zawartych w plikach cookies podczas samego korzystania z Witryny.
Pliki cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez sklep internetowy i przechowywane na Państwa komputerze zawierające pewne informacje związane z korzystaniem przez Państwa z Witryny i Sklepu Internetowego. Wykorzystywane przez sklep internetowy pliki cookies mogą mieć charakter tymczasowy lub trwały. Tymczasowe pliki cookies są usuwane z chwilą zamknięcia przeglądarki, natomiast stałe pliki cookies są przechowywane także po zakończeniu korzystania przez Państwa z Witryny i służą do przechowywania informacji takich jak Państwa hasło czy login, co przyspiesza i ułatwia korzystanie z Witryny.

Sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie w następujących celach:
- przechowywania informacji o zalogowaniu klienta
- przechowywania zawartości koszyka
- Google Analytics - statystyki
- wtyczka Facebook

W każdym wypadku mogą Państwo zablokować instalowanie plików cookies lub usunąć stałe pliki cookies, wykorzystując stosowne opcje Państwa przeglądarki internetowej. W razie problemów doradzamy skorzystać z pliku pomocy przeglądarki lub skontaktować się z producentem przeglądarki, z której Państwo korzystacie.

Obok plików cookies sklep internetowy może również gromadzić dane zwyczajowo zbierane przez administratorów systemów internetowych w ramach tzw. logów lub plików dziennika. Informacje zawarte w logach mogą obejmować m.in. Państwa adres IP, rodzaj platformy i przeglądarki internetowej, dostawcę Internetu oraz adres strony, z której weszliście Państwo na Witrynę.

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

Twoje dane osobowe są przetwarzane przez firmę „RAFA” zgodnie z warunkami określonymi w Ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. Nr 101 z 2002 r. poz. 926, z późn. zm.) oraz w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz.1024). Możesz przeglądać ofertę sklepu internetowego www. i dodawać przedmioty do koszyka pozostając całkowicie anonimowym (bez podawania danych osobowych). By złożyć zamówienie na wybrany przez Siebie towar, możesz ale nie musisz być zalogowany jako klient. Założenie przez Ciebie konta w naszym sklepie internetowym i dokonywanie zakupów za jego pośrednictwem wymaga wpisania w odpowiednie pola formularza Twoich pełnych danych osobowych. Zakładając konto w sklepie internetowym oraz dokonując transakcji za jego pośrednictwem, zgadzasz się na przetwarzanie Swoich danych osobowych przez firmę RAFA” zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. Nr 101 z 2002 r. poz. 926, z późn. zm.). Jeżeli nie podasz wspomnianych danych osobowych, Twoje zamówienie dokonane w sklepie internetowym nie będzie mogło zostać zrealizowane. Twoje dane osobowe są przetwarzane przez nas tylko i wyłącznie w celu realizacji Twojego zamówienia i dostarczenia zamówionego przez Ciebie towaru. Gwarantujemy także iż bez Państwa zgody nie będziemy wysyłać żadnych materiałów marketingowych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą "O świadczeniu usług drogą elektroniczną" z dnia 18 lipca 2002 roku (Dz. U. Nr 144, poz. 1204). Wpisane przez Ciebie w formularz dane osobowe są poufne i nie są współdzielone z żadną inną firmą. Jedynym wyjątkiem od tego jest przypadek, gdy zamówiony przez Ciebie towar ma zostać dostarczony za pośrednictwem kuriera, gdyż wtedy Twoje dane adresowe przekazujemy firmie kurierskiej InPost, a ta przetwarza je w celu wypełnienia listu przewozowego a, co za tym idzie - dostarczenia Ci przesyłki. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych W przypadkach w których uzyskamy Twoją zgodę na przetwarzanie danych osobowych, podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.Jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe ze względu na konieczność wykonania umowy lub w ramach quasi-umownego stosunku, podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.Przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu wykonania obowiązku prawnego odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO.Inną podstawę przetwarzania danych osobowych może stanowić art. 6 ust. 1 lit f) RODO, jeśli przetwarzanie jest niezbędne dla ochrony prawnie uzasadnionego interesu naszej firmy lub stron trzecich i jednocześnie Twoje interesy, prawa podstawowe i wolności nie wymagają ochrony Twoich danych osobowych.W zakresie tej Polityki Prywatności zawsze wskazujemy na prawną podstawę wykorzystywaną do przetwarzania Twoich danych osobowych.  Czas realizacji zamówienia jest uzależniony od dostępności towaru w naszym magazynie oraz czasu dostarczenia przesyłki. Czas realizacji liczony jest od momentu potwierdzenia zamówienia przez naszego pracownika przyjęcia zamówienia do realizacji. W przypadku dni świątecznych oraz wolnych od pracy termin realizacji ulega odpowiedniemu wydłużeniu. Przesyłki dostarczane są jedynie w dni robocze. W chwili kiedy sprzedawca nie jest w stanie zrealizować danego zamówienia w określonym terminie lub w przypadku zamówień specjalnych, handlowiec ustali termin dostawy indywidualnie. Za opóźnienia w dostawie wynikające z winy firm kurierskich, sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa Twoich danych osobowych, prosimy o kontakt: www.skleprafa.com.pl

Jakie dane zbiera sklep internetowy podczas rejestracji i dokonywania zakupów?
Sklep internetowy będzie od Państwa zbierał następujące dane osobowe za pośrednictwem Witryny oraz innych form komunikacji, w przypadku dokonywania zakupów i procesu rejestracji na Witrynie:
1) nazwisko i imię,
2) adres do realizacji wysyłki zamówienia,
3) adres poczty elektronicznej,
4) numer telefonu.
Podanie powyższych danych jest dobrowolne lecz konieczne dla dokonania rejestracji i zakupu w ramach Witryny.

Podanie powyższych danych jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody i jest konieczne wyłącznie dla realizacji wskazanych powyżej celów. Podkreślamy, że nie muszą Państwo podawać tych danych, jeżeli nie chcą Państwo korzystać z wskazanych powyżej możliwości. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich poprawiania.
W celu realizacji tego uprawnienia Prosimy o korzystanie z opcji w ramach swojego konta (zakładka Mój profil).


Marketing Sklepu Internetowego
O ile Państwo wyraziliście na to zgodę (zapis do newslettera), podany przez Państwa adres e-mail będzie wykorzystywany w celach marketingowych własnych produktów. Zgoda może być cofnięta w każdym czasie.


Udostępnienie informacji
W celu realizacji umowy sklep internetowy może udostępniać zebrane od Państwa dane do następujących podmiotów tj. firmy kurierskie, operatorów systemów płatności, firmy obsługujące reklamacje.

W takich przypadkach ilość przekazywanych danych ograniczona jest do wymaganego minimum.
O ile Państwo wyrazili na to zgodę, sklep internetowy może udostępniać zebrane od Państwa dane do następujących podmiotów tj. firmy kurierskie, operatorów systemów płatności, firmy obsługujące reklamacje w celach realizacji zamówienia. W przypadku, gdy chcą Państwo cofnąć wyrażoną w tym zakresie zgodę, prosimy o zalogowanie się oraz skorzystanie z opcji w ramach swojego konta (zakładka Mój profil).

Ponadto, podane przez Państwa informacje mogą zostać udostępnione właściwym organom władzy publicznej, jeżeli wymagają tego obowiązujące przepisy prawa.


Środki techniczne i Państwa obowiązki

Sklep internetowy dokłada wszelkich możliwych starań, aby zabezpieczyć Państwa dane i ochronić je przed działaniami osób trzecich. Stosujemy wszelkie niezbędne zabezpieczenia serwerów, połączeń i Witryny w celu ochrony Państwa danych, w szczególności szyfrowanie danych (połączenie SSL), dostęp do serwera jest zabezpieczony zarówno przed dostępem zdalnym (informatycznym), jak i fizycznym.

Wszystkie połączenia związane z wykonywaniem przez Państwa całego procesu zamówienia następują za pośrednictwem bezpiecznego szyfrowanego połączenia.

Podjęte przez nas działania mogą okazać się jednak niewystarczające, jeżeli sami nie zachowają Państwo zasad bezpieczeństwa. W szczególności muszą Państwo zachować w poufności danych potrzebnych do logowania w Witrynie i nie udostępniać ich osobom trzecim. Proszę pamiętać, że sklep internetowy nie będzie zwracał się do Państwa o ich podanie, z wyjątkiem podania ich w trakcie logowania na Witrynie.

W celu uniemożliwienia korzystania z państwa konta osobom nieuprawnionym prosimy się wylogować po zakończeniu korzystania z Witryny.


W jaki sposób możecie Państwo korzystać z przysługujących praw?
Macie Państwo możliwość podglądu i edycji Państwa danych, w każdym czasie, w ramach Witryny, po zalogowaniu się z użyciem adresu e-mail oraz hasła. W sytuacji, gdy zapomnicie Państwo hasła lub wystąpienia innych problemów z logowaniem, prosimy o kontakt pod adresem: skleprafa@gmail.com

Przysługuje Państwo prawo do żądania informacji o treści przechowywanych na Państwa temat danych, jak również prawo do żądania zmiany, zablokowania lub usunięcia danych, a także prawo do sprostowania błędów, uzupełnienia lub uaktualnienia Państwa danych. Macie Państwo również możliwość wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych w celach marketingowych. Prosimy w tym celu o kontakt pod adresem: rafa.zoologiczny@gmail.com

Inne strony internetowe

W ramach Witryny mogą pojawiać się okresowo linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Witryny i nie są w żaden sposób nadzorowane przez sklep internetowy. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności, z którymi zalecamy zapoznać się.
Sklep internetowy nie ponosi odpowiedzialności za zasady postępowania z danymi w ramach tych stron.

Pytania i zastrzeżenia dotyczące niniejszej Polityki prywatności mogą być przez Państwa zadane pod adresem: skleprafa@gmail.com 

© 2021 Rafa sklep zoologiczny | Wszystkie prawa zastrzeżone